Yoga Personlig Träning

När du är nyfiken på vad yoga på riktigt kan göra för dig

När du börjar göra din egen yogapraktik  

I yogan blandas rörelser, ställningar, andning och avspänning. Jag guidar dig till rätt teknik och förhållningssätt. Ofta handlar det om att göra mindre. Och göra smartare. Att lära sig lyssna inåt är första steget. När vi lär oss kontrollera vår vilja att kontrollera öppnas nya vägar till expansion.

Muskelspänningar, stelhet, rigiditet, frustration, en känsla av att sitta fast… allt hänger samman. Jag hjälper jag dig att utveckla ett eget praktiserande som bryter invanda mönster, öppnar upp för ny energi och stärker dig till kropp och själ.

Jag vill att att den egna träningen för dig blir ett andningshål och en inspiration. Och att du genom att avsätta tid för dig själv öppnar nya dörrar till läkande och utveckling. Att mina kunskaper och erfarenheter kan vara dig till nytta på vägen.

Det kan vara en utmaning att komma igång med att göra yoga själv. Men det blir mycket lättare när du vet vad du ska göra och hur du ska göra det. En del av yogans effekter upplever du med det samma. Andra förändringar visar sig över tid. Välkommen som du är!

Vad du får ut av att yoga på riktigt.

• Upplev meditation i rörelse och stillhet

• Hitta balans fysiskt och psykiskt

• Mjuka upp stela muskler

• Förbättra andning och cirkulation

• Öva andning och avspänning

• Öka koncentrationsförmåga och fokus

• Fördjupa kroppsmedvetenhet

• Acceptans och Self Compassion

• Få bättre hållning

• Stärk immunförsvaret

• Få inblick i yoga som holistisk praktik

Vilken sorts yoga arbetar Jenny med?

Det är skillnad på yoga och yoga. Yoga är metodik, yoga är filosofi och yoga är ett tillstånd. Yogan jag undervisar tar utgångspunkt i såväl modern neurosomatisk forskning som österländsk kunskap om holistisk hälsa. Med målet att du ska få uppleva yoga – stillheten mellan tankarna. I ett förkroppsligat tillstånd. Och den helande potential vi kan få kontakt med via intelligent och medveten träning.

Mitt egna yogautövande fick en ny riktning när jag träffade Jonathan Monks och började daglig Sadhana under guidning av Mithila Kara. Det är nu nio år sedan. Under den här tiden har jag fördjupat min förståelse för yogans vetenskap och samtidigt utforskat andra aspekter av somatisk andnings- och rörelseträning, något som kommit att bli fundamentet i hur jag upplever mig själv i min kropp. Inte minst genom arbetet med Ateeka, en pionjär inom att förena continuum movement och energimedicin med yoga. 

Under mer än tio år har jag arbetat med att hjälpa den som väntar barn ta vara på tiden som gravid och förbereda kropp och sinne inför förlossning och moderskap. I detta holistiska arbete har jag gått många kurser och över tid utvecklat ett arbetssätt som jag kallar Yoga Profylax. Jag ger såväl kurser samt ger individuella sessioner för gravida.

Jag är utbildad idrottsvetare med inriktning hälsa vid Göteborgs Universitet (2002-2005), Yogalärare sedan 2004 med examen från YogaMonks-skolans treåriga lärarprogram (2013-2016) och i YogaSomatics genom Somatic Awareness Institute (2015-2020), en ettårig utbildning som jag drog ut på i fyra och ett halvt år 🙂 Jag fortsätter min egen kontinuerliga utveckling i samarbete med båda dessa skolor.

Vidare är jag Cert. Somatic Educator genom Ingle Institute for Somatic Movement Education (2016-2018) som främst handlar om hands-on andnings- och rörelseträning på golvet eller behandlingsbänk. I yogaundervisningen väver jag ofta in somatiska övningar och det kan vara bra att veta att yoga kan vara mycket lugn eller mer fysiskt utmanande. Den största utmaningen är ändå alltid att behålla nyfikenhet, närvaro och fokus.

 

Frågor och svar om Yoga-pt

Är det okej att vara nybörjare?

Ett nybörjarsinne är fertil mark att börja din egna yogapraktik. Ofta har vi hört så mycket, sett en hel del och tror att vi vet en massa. Det mesta av våra förväntningar är ändå bara i vägen.

Kan man komma bara en gång och prova?

Första steget är att boka en inledande konsultation. Då tar vi reda på vad du hoppas uppnå genom yogaträning och dina individuella förutsättningar. Därefter lägger vi upp en plan för regelbundna träffar, oftast en till två gånger i månaden.

Jag har svårt att ta mig till studion de tider du har mottagning. Kan du komma till min arbetsplats?

Det beror helt på omständigheterna, men det skadar inte att fråga. Kanske finns det fler än du som skulle vara intresserad av lektioner och då ökar möjligheten. Maila mig så får vi se!

Kan man vara för gammal för yoga?

Svar nej! Traditionellt anses de andliga aspekterna bli viktigare med åren. Å andra sidan är behovet av ergonomisk rörelseträning än större med åren för att motverka åldrande med ledbesvär, cirkulation m.m. Äldsta yogaeleverna på Himmel och Jord har varit en bra bit upp i 80-årsåldern. Övningar kan utföras med hjälp av en stol eller stående för den som inte vill eller kan ta sig ner på marken.

Ska jag vara ärlig så vill jag mest göra yoga för att gå ner i vikt och få snyggare kropp…

Det bästa skälet att satsa på yoga som träningsform är ditt eget! Yoga tenderar att hjälpa kroppen till balanserad vikt, men också strålande hy och ögon. Med tiden brukar effekterna av praktiken göra oss överraskade, och det är inte alltid det stannar vid de inledande målen…

Jag är en riktig stelis och tror att jag behöver yoga, men är rädd att det ska vara för svårt?

Yoga är en avancerad vetenskap, men övningarna är lätta att lära sig. Det spelar ingen som helst roll om du är vig eller stel. När vi utgår från var och ens individuella förutsättningar blir resultatet snabbare och bättre. Det kan vara bra att tänka på att stelhet sitter i nervsystemet, inte i musklerna och jag har många fantastiska tekniker för att både mjuka upp och stärka såväl kropp som sinne.

Jag är mest intresserad av den spirituella aspekten av yoga med andning och meditation…

Andlighet är något mycket personligt, samtidigt som det är universellt. Genom att utveckla ditt eget praktiserande kommer du också att utveckla din intuition och känsla av connection. Andning och meditation är lika viktiga delar av yogautövandet som rörelseövningar. Många med högkänslighet som lätt flyger iväg mår väl av att bli bättre på grundning och centrering. 

Jag har skador och/eller funktionsnedsättningar. Kan yoga hjälpa mig? 

Det beror nog på hur yogan utförs. Jag har stor vana av att anpassa träningen för olika människor med olika behov men i slutänden är det du själv som kommer att hitta vägen till helande. Jag stöttar gärna med vad jag kan.