Frigörande dans

Marta Brzostek leder denna cirkel på
sex veckor med kursstart 21 januari

Dans, mera dans, soundhealing, andning och gemenskap
söndag 14.00-16.30

Varmt välkommen till en frigörande danscirkel där du kan möta, utforska och omfamna dig själv samt uppleva samhörighet med andra i den gemensamma processen.
I cirkel ingår stunder för dans, meditationer med bland annat shamansk trumma och klangskål, biomeditation®, kroppsscanning, andningsövningar och enkel fika efter avslutat pass för att dela våra upplevelser och helt enkelt umgås en stund.
Ett av tillfällena kommer vi att dela en ceremoniell kakao dryck för att prova dess värmande och öppnande egenskaper och integrera dessa i dansupplevelsen.
Den här cirkel är tänkt att skapa både personligt och socialt sammanhang i atmosfär av respekt, nyfikenhet och acceptans.

 

Mer om Frigörande dans
Frigörande dans är en form av fri rörelse utan någon koreografi där allting är tillåtet och välkommen. Det är ett sätt att få mer flöde i kroppen och sinnet och frigöra stagnanta känslor och tankar. Du blir mer närvarande i både kroppen och nuet vilket i sin tur hjälper att minska dissociationen orsakad av trauma och stress samtidigt som kopplingen mellan kroppen och sinnet förstärks. Du kan även komma in i ett transtillstånd eller ett djupt meditativt tillstånd där sinnet tystnar helt och hållet. Det är ett perfekt verktyg för att utveckla en mer intim relation både med dig själv och din kreativitet, spontanitet och frihet men även med andra i gruppen och uppleva känsla av tillhörighet och trygghet. Dansen ger en möjlighet att observera dina mönster av självkritik, skam och själv påtvingade begränsningar och bryta dessa vilket medför bättre självkännedom och självkänsla. Den minskar stress genom att den parasympatiska delen av nervsystemet aktiveras och genom att kortisol och adrenalin minskar. Ditt lymfsystem kommer igång vilket medför bättre avgiftningsprocesser och starkare immunförsvar. Din blodcirkulation ökar som vidare förbättrar kroppens avgiftning men även syre- och näringstransport till kroppens alla celler.
Biokemisk så utsöndrar dina celler:
– Endorfiner som är smärtstillande och ökar välmående.
– Endocannabinoider har också smärtstillande effekt, reglerar ditt humör, immunförsvar, nervsystem och dess funktioner, aptit samt hämmar inflammation.
– Dopamin som ger dig motivation och påverkar ditt belöningssystem så att när du gör något som är bra för dig så känner du en form av belöning och mer motivation att göra det igen.
– Oxytocin som kallas för kärlekshormon och som ger dig en känsla av tillhörighet.
Och det viktigaste är att det är så himla roligt att dansa. Dessutom är musiken en medicin i sig som har många gemensamma effekter med dans samtidigt som den förbättrar din kognitiva förmågan. Ljud från trumman och klangskål kan ändra dina hjärnvågor för att föra in dig i ett mer avslappnad och mottagligt tillstånd.
Om Biomeditation®
Meditation har blivit en allmänt känd praktik som ger möjlighet att utveckla ett mer objektivt perspektiv på dina tanke- och känslomönster och föra uppmärksamheten tillbaka till nuet. Under meditation kan du uppleva en större mental flexibilitet vilket ger chansen att ändra dina neurobiologiska strukturer i hjärnan. Precis som dans kan den förstärka den livsviktiga kopplingen mellan kroppen och sinnet och därmed öka och förbättra den somatiska upplevelsen. För att boosta den processen ännu mer har jag utvecklat en egen form av meditation som heter Biomediation®. Det är en guidad form av meditation där du lär känna dina inre organ och olika kroppssystem både på en kognitiv och somatisk väg. Detta kan även leda till en förbättrad reglering av det autonoma nervsystemet (stress vs vila och återhämtning).
Ser fram emot att träffa dig och utvecklas tillsammans.
/Marta

Frigörande dans cirkel

 

Kursstart: Söndag 21 jan 2024
Omfattning: 6 tillfällen 14.00-16.30
Pris: 2000 SEK